Mogyikapitány kulináris utazásai

18 Fogás, 18!

18 Fogás, 18!

Szaniszló Sándor - az Ellenzék 18. kerületi polgármester jelöltje

2019. április 06. - Lmagazin

 

Fiatal korát Aradon töltötte, negyvenkilenc éves, egy tízéves éves ikerpár édesapja. Közgazdász, angol felsőfokú nyelvvizsgája van. 2010 előtt nyolc éven át a kerület alpolgármestere volt. Hivatali ideje alatt adták át a Sportkastélyt és a pestszentimrei szakrendelőt. Munkájának eredménye a lakótelepeken megvalósult panelprogram, illetve a Városőrség létrehozása. Fővárosi képviselőként sokat tesz a tömegközlekedés helyzetének javításáért, neki köszönhetően sikerült feltárni a Cséry-telepen a nagyüzemi talajmérgezést

 

Az előválasztást követően elsőként kereste fel Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltet, hogy a támogatását kérje a Kerület számára legégetőbb problémák megoldásában. Budapest leendő főpolgármesterével a családi házak fölé irányított repülők által okozott zajártalmak csökkentéséről, az Üllői és a Nagykőrösi utak felújításának felvállalásáról tárgyalt. Karácsony ígéretet tett arra, ha ősszel az ő vezetésével alakul meg a Fővárosi közgyűlés, az első teendők között lesz az útfelújításokhoz szükséges pénzügyi források biztosítása.

 

A polgármester-jelölt néhány napja felkereste Tarlós Istvánt is, akivel azokat a fejlesztési igényeket tekintette át, amelyek még erre az évre esedékesek, mint például a Béke téri csomópont befejezése, illetve a Cséry-telep kármentesítésének megkezdése. Fontos téma volt a 3-as metró rekonstrukciója, amely miatt másfél évig sokkal nehezebb lesz a tömegközlekedéssel vagy autóval a városközpontba igyekvők élete. Szaniszló Sándor azt kérte a főpolgármestertől, hogy a felújítás ideje alatt folyamatosan figyeljék az utasok igényeit, legyen kellő számú metró pótló busz, illetve vizsgálják meg, hogy vannak-e az eddigieken túl szóba jöhető alternatív közlekedési lehetőségek.

 

Öt év mérlege

 

Szaniszló Sándor szerint az egyik leglátványosabb eredmény, hogy több, mint 1400 fát ültettek el a kerületi főútvonalak mentén, amelyek bekerülési és fenntartási költsége csaknem 110 millió forint. Pestszentlőrinc elmondhatja magáról, hogy itt javult leginkább a zöldfelületek aránya. A Fővárosi közgyűlésben sikerült központi témává tenni a Cséry telep ügyét, amennyiben megvalósul a terület rekonstrukciója, ötven hektár kiválóan hasznosítható ipari és kereskedelmi terület szabadulna fel, ami telek- és építményadót hozna a kerületnek, nem utolsó sorban pedig munkahelyeket is biztosítana. Öt év várakozás után júniusban megkezdődik a Béke tér felújítása, ahol a környezetrendezés keretében az Üllői út két oldalán kerékpársávot alakítanak ki, 120 új parkolóhelyet létesítenek, fákat ültetnek, valamint fedett utasvárót építenek az 50-es villamos végállomására. A beruházással azért kellett hosszú éveket várni, mert a közbeszerzési eljárásokban rendszeresen piaci árak alatti összegeket rögzítettek, Szaniszló Sándor szerint most sikerült kilobbizni, hogy ismerjék el a valós költségeket.

 

A helyzet bíztató

 

Az utóbbi évek látványos újdonsága, hogy Szaniszló Sándor intenzíven jelen van a közösségi médiában. A személyes történetek bemutatása mellett számára nincsenek kis vagy nagy ügyek. Úgy fogalmazott, ha a képviselő kitartó, akkor akár ellenzékből is tud eredményeket felmutatni. Példaként említette, hogy a fideszes ellenszél nem akadályozza sem Gajda Pétert Kispesten, sem Tóth Józsefet Angyalföldön, hogy sikeres városvezetők legyenek. A személyes munkamegbeszélések alkalmával Szaniszló Sándor azt szűrte le, hogy ahol jól gazdálkodnak a forrásokkal és utána mennek minden pályázati lehetőségnek, amit az Európai Unió finanszíroz akkor a települések érdemi fejlődést tudnak felmutatni. „Mi a kispesti, a zuglói és az angyalföldi utat szeretnénk követni” – tette hozzá.

 

Ellenzék: egységben az erő

 

Az októberben esedékes önkormányzati választásokról az ellenzéki pártok között a tárgyalások a kerületben is folynak, ennek részleteit az uniós szavazás után ismertetik. Az a cél, hogy a 18. Kerület is megvalósítsa azt az egységet, amit számos fővárosi kerület mellett, Szombathely, Eger, Komló, Miskolc, Székesfehérvár, Tapolca és Pécs már megtett. Az ország többségének az a határozott elvárása, hogy a hatalom képviselőjével szemben minden településen egy, mindenki által támogatott ellenzéki jelölt álljon. Előtte azonban fontos, hogy a szövetséges pártok jól szerepeljenek az európai uniós választáson. A májusi szavazás után következhet a főpolgármester-jelöltek közötti előválasztás. A polgármester-jelölt ez ügyben is optimista: „Szilárdan hiszek abban, hogy Karácsony Gergely fog végül talpon maradni. Bízom benne, hogy a többi ellenzéki partner is tartja magát ahhoz a vállaláshoz, hogy aki az előválasztást megnyeri, a mögé fog mindenki felsorakozni.”

 

Jobb gazdái lesznek a kerületnek

 

Pestszentlőrincen és Pestszentimrén a helyi hatalomnak kilenc éve volt arra, hogy bizonyítson. Ennek ellenére a közvélemény kutatók adatai alapján az itt élő emberek csaknem kétharmada már az ellenzék kezébe adná a Kerület ügyeinek intézését. A közhangulatban bekövetkezett változás döntő oka lehet, hogy a 18. kerületi érdekeknél mindig fontosabb volt a központi akarat kiszolgálása. Így történhetett meg például, hogy a helyi vállalkozók helyett Mészáros Lőrincnek kellett átpasszolni az önkormányzati csatornázási munkákat. Ezt követően olyan utakat adtak át, hogy két autó nem fér el egymással szemben. Több éves lemaradásban vannak és senki sem tudja megmondani, mikor készülnek el a korábban beharangozott kerületi fejlesztések. Hatalmas csúszásban van a Lőrinci sportcsarnok, a pestszentimrei gyermekorvosi rendelő, vagy a régóta várt Fáy utcai rehabilitáció. Hiába sikerült 900 millió forint támogatást szerezni a Gulner, a Brassó és a Kastélydombi iskolák korszerűsítésére, ha három év alatt az első tégla lerakásáig sem sikerült eljutni. Az el nem végzett munka elfedésére viszont kiépítettek egy újságból, tévéből és rendszeres propaganda kiadványokból álló fideszes médiát, amelyre ebben az évben a kerületiek pénzéből csaknem 350 millió forintot költenek el. Az utóbbi öt évben a helyi hatalom önmaga fényezésére több, mint 1 milliárd forintot dobott ki az ablakon. Ennyi pénzből nagyon sok hasznos célt meg lehetett volna valósítani a kerületben. Például megújulhatott volna az összes járda és kátyús útszakasz, de ráfért volna a pénz a Dél-Pesti Kórház támogatására, vagy a kerületi orvoshiány megszüntetésére. Amennyiben az emberek akaratából októberben új vezetése lesz a kerületnek, akkor az ilyen pénzeket kizárólag a kerületi közügyek megoldására fogják felhasználni – ígérte Szaniszló Sándor.

 

 

 

Gyuricza Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atichef.blog.hu/api/trackback/id/tr4514744691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása